Het belang van een goede handhouding

Bij het rijden van je paard is het doel voor bijna iedereen wel dat je zo veel mogelijk resultaat wilt met zo min mogelijk hulpen.

Een goede zit is hiervoor erg belangrijk en een goede handhouding ook.

Wanneer je je handen te hoog hebt dan is er geen ononderbroken lijn van je elleboog naar de mond van je paard mogelijk en dat geldt ook voor als je je hand te laag houdt.

Bij te hoge of te lage handen moet je je polsen knikken en daar sluit je dan ook een mogelijkheid om te communiceren met je paard af.

Hoe hoog

Hoe hoog je je handen precies moet houden hangt ook samen met hoe ver je je handen voor je uit draagt. Als je je handen ver naar voren houdt moet je ze wat lager dragen om een mooie ononderbroken lijn naar de mond van je paard te kunnen maken dan wanneer je je handen minder ver naar voren draagt.

Het allerbelangrijkst met je handhouding is dus dat je vanuit je elleboog een rechte lijn maakt naar de mond van je paard, maar je wilt je handen ook links en rechts gelijk hebben ten opzichte van je paard. Tussendoor kun je je binnenhand prima van de hals doen en je buitenhand meer tegen de hals, maar als je je hulp gegeven hebt wil je weer terug naar de ‘nul’-positie waarbij je je handen naast elkaar hebt en je paard precies tussen je handen loopt en contact heeft met het bit.

Onafhankelijk

Een onafhankelijke zit en een goede ‘corestability’ zijn echt heel belangrijk om je handen mooi te kunnen dragen. Wanneer je met je bovenlichaam mooi in evenwicht zit kun je je bovenarmen ontspannen langs je lichaam af laten hangen en vanuit je ellebogen die mooie lijn naar het bit maken. Het andere grote voordeel van die onafhankelijke zit is dat je een been- of zithulp kunt geven zonder dat je daar je hele lichaam voor moet verspannen. Zo kun je dan je handen laten staan en de rest van de hulpen gebruiken.

Bron: Dressagetoday / dressuur.nl