Respect van je paard

Heb je ook wel eens meegemaakt dat wat je ook probeert in de les, niets lijkt te lukken. Wanhopig vraag je je instructeur of hij misschien wil laten zien wat je moet doen en zodra die in het zadel zit verandert je paard ineens in een perfect meewerkende partner.

Volgens Horserider heeft dat meestal niet alleen te maken met het rijden, maar ook met respect. Je paard heeft het wel voor je instructeur, maar niet genoeg voor jou.
Je instructeur is een professional, die dag in dag uit met paarden bezig is.

Omdat hij met zo veel verschillende paarden werkt is hij gewend om van het begin tot het eind dat hij met een paard werkt gefocussed te zijn en gedisciplineerd.

www.voskens.nl/Sanne

Met alles

Je instructeur wil dan ook altijd gerespecteerd worden door zijn paarden. Het maakt niet uit wat hij doet, of hij een deken opdoet, een paard opzadelt of rijdt, hij kan alleen maar veilig en effectief met paarden werken als zij hem respecteren. Hij kan best een band opbouwen met een paard, maar het blijft voor hem toch het belangrijkst om het paard iets te leren, dat is zijn werk.

Het verschil

Jij daarentegen wilt meestal vooral die band opbouwen. Je paard is vooral je maatje, hij is je hobby, je dagelijkse plezier en je mogelijkheid om aan de ‘echte wereld’ te ontsnappen. Als jij naar de stal komt, dan kom je met wat lekkers, met knuffels en nog wat meer lekkers als hij je zo lief aankijkt of een duwtje geeft met zijn neus. En dat is ook prima. Het zou alleen mooi zijn om de gulden middenweg te kunnen vinden.

Hoe dan?

Om het respect van je paard te krijgen zou je jezelf voor kunnen nemen om je aandacht onverdeeld aan je paard te geven vanaf het moment dat je op stal bent. Of je nu met hem wandelt, hem poetst of opzadelt en rijdt, besteed vol aandacht aan alles wat je doet. Laat je niet afleiden door gezellig met stalgenootjes te kletsen terwijl je met je paard bezig bent, dat kun je erna doen.

Zorg dat je altijd je eigen ruimte bewaakt en sta je paard niet toe hier in te komen. Vraag hulp als je niet precies weet hoe dat moet. En ook in de verzorging moet je duidelijk je grens bewaken, maar dan verdient je paard ook wel je volle aandacht.

Plan

Maak van te voren een plan voor wat je die dag wilt trainen en houd je daar aan. Hoe meer je je op je paard concentreert hoe meer hij ook op jou zal letten. Dat plan hoeft in het begin helemaal niet ingewikkeld te zijn. Je kunt jezelf eerst iets ten doel stellen waarvan je weet dat jullie het kunnen en het dan zo goed mogelijk doen, dan kun je als het goed lukt de volgende keer iets meer vragen.

Verschil

Ook al zul je als je het respect van je paard eenmaal hebt niet ineens even goed kunnen rijden als je instructeur, toch zal het een grote bijdrage zijn aan het plezier dat je met rijden hebt. Bovendien wordt jullie relatie ook alleen maar beter als je paard je respecteert.

Bron: Horseandrider / Dressuur.nl