Paardenmens zijn om een betere ruiter te worden

Wanneer je leert rijden gaat de meeste – of zelfs alle – aandacht er vaak naar uit dat je leert op je paard te blijven zitten.

Lukt dat eenmaal aardig dan komen de hulpen erbij waarmee je je paard ongeveer de kant uit leert rijden waarin je wilt in het tempo dat je vraagt en als je dat goed ontwikkelt volgt er nog een hele lange weg met verbeteren, bevestigen, genieten en weer verder verbeteren.

Op die manier kun je steeds beter leren rijden en steeds meer bereiken met je paard. Wat je echter niet leert in een uurtje les is hoe je een ‘paardenmens’ kunt worden en hoe je jezelf hierin zou kunnen verbeteren. En dat terwijl het zijn van een ‘paardenmens’ waarschijnlijk veel kan bijdragen aan hoe goed je als ruiter bent.

Horsenetwork zette een paar punten op een rijtje, om uiteen te zetten waarom je een betere ruiter zou kunnen zijn als je een beter ‘paardenmens’ bent.

voskens.nl

Groep

Een actie van de Amerikaanse instructrice Logan Rivera was om haar leerlingen toe te laten kijken naar een groep paarden in een paddock in plaats van met ze aan het werk te gaan. Ze ging met vijf van haar leerlingen in het midden van de cirkel staan en wachtte af wat de groep ging doen. Na afloop van de les vroeg de Rivera wat de leerlingen geleerd hadden en wat ze hadden gezien.

Paard zijn

Er waren op zich geen foute antwoorden, maar waar het om ging was dat de ruiters hadden zitten kijken naar paarden, die paard aan ‘het zijn’ waren. En dat zou eigenlijk het eerste moeten zijn wat een ruiter leert. Een paard is geen mens en heeft ook niet de wens om een mens te worden. Wanneer je dat goed tot je door laat dringen dan heb je de belangrijkste stap om een ‘paardenmens’ te worden gezet. Als je weet dat je met hem om moet gaan als een paard en hem respecteert als paard, dan heb je een voorsprong in de training.

Leren

Je kunt leren een goede ruiter te zijn, je kunt les nemen, boeken lezen, het internet afzoeken, clinics bezoeken en ga zo maar door. Het is alleen iets anders dan leren hoe je een goed ‘paardenmens’ kunt zijn. Daarover zijn vast en zeker boeken geschreven en filmpjes gemaakt, maar je leert het pas echt door met de paarden bezig te zijn en een instructeur te hebben, die je hier ook in kan begeleiden.

Bron: Horsenetwork /dressuur.nl