Een betere balans zorgt voor een beter contact

Met een jong paard ben je in het begin al blij wanneer hij ongeveer daar loopt waar je wil in het tempo dat je gevraagd hebt.

Als hij dan steeds wat verder ontwikkelt, dan kun je gaan werken aan meer verbinding en een beter contact.

Hoe meer je hem in balans krijgt hoe beter het contact zal worden.

dressage horses voskens

Volte

Een goede oefening om aan de balans te werken is het rijden op de grote volte en daarbij vier halve ophoudingen maken op vaste plekken.Bij een grote volte in een 20×40-baan bij A betekent dat dat je een halve ophouding kunt maken bij A, X en de twee punten waarop je de hoefslag raakt.

Nageven

Waar je goed op moet letten als je een halve ophouding geeft is dat je nageeft met je hand. Op de grote volte is je paard licht gebogen in de richting waar je heen gaat en dat wil je ook bewaren, maar als je na een halve ophouding iets nageeft met je binnenhand van de hals en je drijft er met je binnenbeen achteraan dan leer je je paard om zich telkens na een halve ophouding naar je hand toe te strekken. Doordat je dat doet vanuit een actief achterbeen leer je je paard steeds beter in balans gaan waarbij het contact automatisch mee verbetert.

Driehoek

In het rechtuit rijden kun je de balans van je jonge paard helpen verbeteren door je beide handen iets van de hals te houden en als het ware een driehoek te maken met je handen en zijn mond. Doordat je je handen wijder uit elkaar houdt is je paard eerder geneigd om naar je handen te reiken en is het makkelijker voor hem om zijn balans te vinden.

Bron: Dressagetoday